yeni nesil tarihini, kültürünü yeterince tanıyor, biliyor

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi'nde bulunduğu semte adını veren hisar, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarının tam karşısına inşa ettirilmiştir.Burası boğazın en dar noktasıdır.Mekanda uzun yıllardır Rumeli Hisarı konserleri düzenlenmektedir.
  Rumeli Hisarı'nın Hikayesi
  Fatih. İstanbul'u almayı aklına koymuştur.Öncelikle Yıldırım Bayezid'in yaptırdığı Anadolu Hisarının karşısına Rumeli Hisarını yaptıracaktır.Bizans İmparatoru Konstantinden bir av köşkü yapmak için toprak ister.İmparator dalga geçercesine bu av köşkünün bir dana derisi kadar yer kaplamasını ve bu kadar toprak vereceğini söyler.Bunun üzerine F.S.Mehmet, hemen bir dana kestirip derisini yüzdürür ve derisinden iplik yaptırır. Rumeli Hisarı'nın yapılacağı alanı bu iple çevirir.İmparator bu inşaata bakmaya geldiğinde şaşırır. Çünkü inşaat arazisi değil bir dana derisi, yüzlerce dana derisini içine alacak kadar büyüktür.Durumu Fatih'e bildirdiğinde Fatih dana derisinden yaptırdığı ipi gösterir ve şöyle der: "Ben bu ipi dana derisinden eğirttim.Bir fazlası varsa yıkalım." İmparator da yanındakiler de çaresiz susar ve hisarın yapımına izin verirler.

  Beyaz Balina'yla (Moby Dıck) Ahap Kaptanın öyküsünü anlatan Amerikalı ünlü yazar Herman Merville, 1856'da İstanbul'a gelir.Ve Rumeli Hisarı'nı görünce, kralların imzaladığı antlaşmaların ve tablolardaki resim imzalarının yanında, bir kente taşlarla atılan imzayla ilk kez karşılaşmanın şaşkınlığını dile getirir.Moby Dıck'in yazarı Merville, Rumeli Hisarı'nın şeklinin Fatih'in imzasına benzediğini bilmekteydi.Yapımında bizzat çalışan Fatih elbette topoğrafyanın elverdiği ölçüde Boğaz'ın kıyısına taşlarla adını yazmayı düşünmüş. Boğazdan bakılınca Kufi yazı ile isminin baş harfini görebilirsiniz.
   Rumeli Hisarı bugün müze ve açıkhava tiyatrosu olarak kullanılmaktadır.Hisarda açık teşhir yapılmakta, sergi salonu bulunmamaktadır.Toplar, gülleler ve Haliç'i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eser, bahçede sergilenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder